Új bejelentkezési telefonszámunk: +36 70 774 7934

Szülészet-Terhesség

Házasélet szülés után
A szülést követő hónapok szexuális téren a párkapcsolatnak nem a legaktívabb és legfrenetikusabb időszaka.
Táplálkozási tippek a szoptatás idejére
Különleges időszak a nők életében a szoptatás. Ilyenkor alakul ki az édesanya és gyermeke között az igen erős érzelmi kötődés, de emellett a kismamának arra is oda kell figyelni, hogy egészségesebben táplálkozzon. Mindent ehet, ami ízlik, a legfontosabb a változatosság.
Készüljünk a terhességre!
Egykor védekezési lehetőségek hiányában a terhességek gyakran nem várt örömteli eseménynek számítottak. Ma, amikor számos módszerrel lehet védekezni, inkább az a kérdés: mit érdemes tenni a családalapítást megelőzően.
Terhesség: árthat a babának a sok kávé
Hazánkban szinte mindenki fogyaszt több-kevesebb koffeint. Hagyományosan kávé formájában visszük be szervezetünkbe az élénkítő hatású anyagot, de sokan kedvelik a kólát, az energiaitalokat vagy éppen a koffeintablettákat is. Terhesen oly sok minden más mellett azonban erre is oda kell figyelni.
Hormonmentes fogamzásgátló módszerek
Akad, aki túl fiatal a használatához, van, aki fél tőle, és előfordul, hogy valakinek az édesanyja tiltja a hormontartalmú fogamzásgátló tabletták szedését. De az sem ritka, hogy a szakorvos nem javasolja használatát. Léteznek azonban más fogamzásgátlási módszerek is, van élet a pesszáriumon és az ó ...
A terhesség és a dohányzás
A dohányzás káros hatása az emberi szervezetre jól ismert, ennek ellenére embertársaink közül sokan előszeretettel hódolnak ennek a káros szenvedélynek. A dohányzó embertársaink között számos várandós kismama is van, elsősorban nekik készült ez a tájékoztató.
A szülés folyamata
A szülés a terhesség végét jelenti, ugyanakkor az újszülött megszületésével egy új élet is kezdődik. A szülési folyamat megismerése a felkészülés egyik igen fontos állomása lehet a várandós számára.
A terhesség korának megállapítása
A szülész-nőgyógyász több módszert is alkalmazhat a terhességi kor meghatározására, melyekkel pontosan megbecsülhető egy embrió vagy magzat életkora.
A terhesség egyik leggyakoribb gyanújele: a hányinger, hányás
A fejlett társadalmakban a kismamák körében 50-80 %-ban fordul elő a várandósságuk elején a hányinger, hányás. Rendkívül kellemetlen tünet, amely a teljesen egészséges várandósság része lehet. Az esetek egy részében csak enyhe kellemetlenséget jelent az első hetekben, de akár súlyos kiszáradáshoz is ...
Az első napok otthon az újszülöttel
Dr Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász osztja meg tapasztalatait első gyermekének születését követően.
Természetes szülés vagy császármetszés?
Világviszonylatban, így Magyarországon is egyre nagyobb arányban segítjük császármetszéssel világra gyermekeinket. Az a legfontosabb, hogy az újszülött és az édesanya is egészségesen és boldogan hagyja el a kórházat.
Szabad a szex a terhesség alatt
Nagyon sok kérdés merül fel a nőgyógyászati rendeléseken a terhesség alatti nemi élettel kapcsolatban. Ráadásul a köztudatban keringő tévhitek csak fokozzák a bizonytalanságot.
Egy csík, két csík: mit mér a terhességi teszt?
Sokak számára rettegést jelent, de talán többen vannak, akik örömmel végzik el a terhességi tesztet annak reményében, hogy áldott állapotba kerültek. De pontosan mit mér a teszt, miért mondható közel száz százalékosnak az eredmény?
Fájdalomcsillapítási lehetőségek szülés alatt
Ma már nem kell feltétlenül igaznak lennie a bibliai fenyegetésnek: "Fájdalommal szülöd gyermeked." A leggyakoribb gyógyszeres és alternatív, gyógyszermentes fájdalomcsillapítási lehetőségekről ír Dr Lőrincz Ildikó.
Gyógyszerek, kémiai anyagok a terhességben
Terhesség alatt sok kismama fél gyógyszert szedni betegség miatt, vagy csak megelőzésből. Pedig általában sokkal többet ártunk azzal, ha eltekintünk a piruláktól. Alkalomszerűen adagolva, a mennyiségi korlátokat betartva a legtöbb gyógyszer nem ártalmas sem a babára, sem a kismamára. Más, nem gyógys ...