Új bejelentkezési telefonszámunk: +36 70 774 7934

Szülészet-Terhesség

A terhesség korának megállapítása

A szülész-nőgyógyász több módszert is alkalmazhat a terhességi kor meghatározására, melyekkel pontosan megbecsülhető egy embrió vagy magzat életkora.

A szülés várható időpontját, illetve a terhesség korát megegyezés szerint az utolsó menses dátumából szoktuk számolni, az utolsó menses első napját tekintjük kiinduló pontnak. A petesejt érése, illetve megtermékenyülése 28 napos menstruációs ciklusok esetén a menses első napjától számított 14. napon várható. Az első elmaradt menstruáció időpontjában a terhesség valójában még csak 2 hetes, de tekintettel arra, hogy az utolsó menses első napjától számoljuk, valójában már 4 hetes terhességnek felel meg. A terhességi kor megállapítására használhatunk úgynevezett terhességi korongot, amelyek külső körén a hónapok, illetve napok vannak feltüntetve, a belső körén pedig 0-tól 40-ig számozott beosztás szerepel, mely a terhességi heteket jelenti. A 0-t kell az utolsó menses időpontjához állítani, majd a 40-esnél leolvashatjuk a szülés várható időpontjának hónapját, illetve napját. Nemcsak korong segítségével, hanem fejben is viszonylag könnyedén kiszámíthatjuk a szülés várható dátumát, ha az utolsó menses időpontjához hozzáadunk 7 napot, majd a kapott eredményből kivonunk 3 hónapot. Például az utolsó menses február 7-e volt, akkor hozzáadva 7 napot 14-e jön ki, majd kivonva 3 hónapot november 14-ét kapunk. Ez a számítás nem minden esetben egyezik meg napra pontosan a koronggal, mivel 30 és 31 napos hónapok váltják egymást, ezt pedig nem vesszük figyelembe a fejben való számolás esetén. A többféle korong sem mindig ugyanazt a napot jelöli ki a 40. hét végének, ami a korong nyomtatásának pontatlanságából adódik.

 

A terhesség megfoganásának pontos időpontja általában ismeretlen. Még teljesen rendszeres, 28 napos menstruációs ciklusok esetén is előfordulhat, hogy a petesejt érése, illetve megtermékenyülése nem középidőben (28 napos ciklusok esetén a 14-15. napon) jön létre, ebben az esetben a terhesség korát nem tudjuk az utolsó menseshez képest számolni. Ritkán még olyan is előfordulhat, hogy a petesejt szabályos beágyazódását követően menstruációs vérzéshez hasonló vérzés jelentkezik. Ez általában jóval kevesebb és rövidebb ideig is tart, mint a normál menstruáció, ami felveti a terhesség gyanúját. Olyan esetek is ismertek, amikor akár hónapokon keresztül a várt menses időpontjában normál vérzés zajlik.

 

Ha az utolsó menses első napjából nem tudunk számolni, akkor a terhesség korát ultrahanggal határozza meg a szülész-nőgyógyász. Az első trimeszterben végzett, illetve a 12. heti és 19-20. heti ultrahangvizsgálatok alapján majdnem teljesen pontosan meghatározható a terhesség kora. Ugyanis az embrió, majd 12. héttől a magzat a várandósság első felében egyenletesen fejlődik. A születéskor megfigyelhető méretbeli és súlyeltérések csak a terhesség második felében alakulnak ki. Az esetek túlnyomó részében az ultrahang által meghatározott terhességi kor megegyezik az utolsó menses alapján számítható terhességi korral. Általában egy-két napos eltérésnél nem szoktuk a terhesség korát módosítani. Rendszertelen menses esetén a terhességi kor meghatározásánál az egymást követő ultrahangvizsgálatok alapján határozzuk meg a szülés várható időpontját. Akár az utolsó menses alapján, akár ultrahangos becsléssel történik a szülés várható időpontjának meghatározása, viszonylag ritkán esik egybe a baba megszületésének napjával. A terhesség korának ismeretére ennek ellenére szükségünk van, mivel bizonyos vizsgálatokat, szűréseket egy adott terhességi korban szükséges megejteni, illetve a terminus lejárta után, túlhordás esetén a magzat állapotát gyakrabban kell ellenőrizni.  

 

Dr Cseh Erika szülész-nőgyógyász


Vissza az előző oldalra