Új bejelentkezési telefonszámunk: +36 70 774 7934

Nőgyógyászat

Tippek az egészséges hüvelyflóráért

Szinte minden nő életét megkeserítette már hüvelyfertőzés. A panaszok egy részéért a pH megváltozása a felelős. Íme, néhány tipp, amivel megőrizhető az egészséges hüvelyflóra, és fenntartható az egyensúly a kórokozó illetve védő hatású mikroorganizmusok között.

A hüvelyváladékot egészséges nőknél szűk határok között mozgó, 3,8 és 4,2 közé eső pH-érték jellemzi. A 4,5 pH feletti érték általában már fertőzés jele. Menstruáció, terhesség, gyermekágy, menopauza, továbbá műtétek utáni időszakban azonban megváltozik a hüvely kémhatása, és így baktérium-összetétele is.

Ciklus során és életkorral is változik a pH-érték

Felnőtt nők hüvelyváladékának pH-érték a menstruációt közvetlenül megelőző és a menstruáció alatti időszakban a legmagasabb, 6,6 körüli értékű, a legalacsonyabb pedig a ciklus közepén, ekkor 4-4,2 az értéke). Ez a természet egyik igen szerencsés megoldása, a savasabb (alacsonyabb pH-értékű) közeg ugyanis komoly védelmet nyújt a fertőzések ellen. Ugyanakkor az alacsony pH-t a hímivarsejtek sem kedvelik, így a megtermékenyítésre alkalmas néhány napban átmenetileg csökken a hüvely savassága is (nő a pH), optimális körülményeket teremtve a hímivarsejtek mozgásához. A hüvelyi pH-érték a korral együtt változik. Gyermekkorban, menopauza előtt és menopauzában lúgos irányba mozdul el a pH (azaz magasabb az értéke), ennek oka az, hogy ezekben az állapotokban lecsökken vagy eleve alacsony az ösztrogén hormon szintje. Az ösztrogén segít a savas vegyhatás fenntartásában, így az ösztrogénpótló kezelés segíthet a pH visszasavasításában is. A hüvelyváladék pH-ját a nőgyógyászok tesztcsík segítségével határozzák meg. Megfelelő eszközzel mintát vesznek, amit a tesztpapírra kenve a színváltozásból néhány másodperc múlva tizedes pontossággal megállapítható az aktuális pH-érték.

A hüvelynek nem tesz jót a lúgosítás

A hüvely optimális, savas pH-ja megőrzése érdekében is nagyon fontos az alapvető higiénés szabályok betartása, például a vécépapír elölről hátrafele történő alkalmazása, vagy a wc használata előtti és utáni kézmosás. A hüvelyt még tiszta vízzel sem szabad kimosni. Még veszélyesebbek a lúgos vegyhatású szappanok, tusfürdők, hiszen ezekkel a hüvely savas védelmét semlegesíted. A víz vagy mosófolyadék használatával ugyanis a vagina egészségének megőrzéséhez feltétlenül szükséges baktériumflórát is eltávolítod. A legjobb, ha nem avatkozol bele a hüvely védelmi rendszerébe, a tejsav-baktériumok, úgynevezett lactobacillusok által előállított savas környezet ugyanis a leghatásosabb védelem a gombás és egyéb fertőzésekkel szemben. Intim mosakodó szereket viszont használhatsz, mert azok erősítik a savas védelmi vonalat, de ezeket is kizárólag külsőleg alkalmazd. A 4,5 feletti hüvelyváladék pH, - ami még savas közeget jelent, de már sokkal enyhébben, mint kellene-, baktériumok vagy Trichomonas okozta fertőzésre utal.  Ilyenkor általában már szokatlan szag, folyás vagy viszketés is jelentkezik, nem szabad tovább halogatni az orvoshoz fordulást.

Kerüld az irrigálást!

Sokáig komoly viták kereszttüzében állt az irrigálás, azaz a hüvelyöblítés. Tudományos bizonyíték nincs rá, hogy egészséges nőnek szüksége lenne rá. A szakemberek a mai napig úgy gondolják, hogy az öblítés szükségtelen, mert a hüvely természetes úton tisztán tartja magát. Nőgyógyász által előírt kezeléstől eltekintve napi rendszerességgel nem javasolt alkalmazni, mert a túlzott tisztálkodás - idesorolva az irrigálást is - nagyobb veszélyt jelenthet, mint gondolnánk. A pH kedvezőtlen irányú változása serkenti a nemkívánatos mikroorganizmusok, baktériumok és gombák megjelenését, amelyek a hüvelygyulladást okozzák. Ráadásul az irrigálás során a káros baktériumok, a nemi úton terjedő betegségek kórokozói és a hímivarsejtek is feljebb juthatnak a méhszáj és kismedence felé, növelve a kismedencei gyulladás kockázatát, ami a legrosszabb esetben meddőséghez is vezethet. A kismedencei gyulladás a petevezeték elzáródása miatt növelheti a méhen kívüli terhesség kockázatát is. Ily módon az irrigálás befolyásolhatja a nők termékenységét is. Ha valaki mégis ragaszkodik hozzá, akkor havonta maximum egyszer végezze. Nemi érintkezés után azonban legalább 6-8 óráig kerüld az irrigálást, és ne alkalmazd fogamzásgátló szerként, mert ilyen hatása egyáltalán nincs. Ugyancsak tilos irrigálni terhesség alatt, mert vetélést okozhat. Néhány nappal tervezett nőgyógyászati vizsgálat előtt se alkalmazd, mert ez is befolyásolhatja a hüvelyváladék vizsgálati eredményét.

Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász szakorvos

Forrás Lifenetwork


Vissza az előző oldalra