Új bejelentkezési telefonszámunk: +36 70 774 7934

Szülészet-Terhesség

Terhesség: árthat a babának a sok kávé

Hazánkban szinte mindenki fogyaszt több-kevesebb koffeint. Hagyományosan kávé formájában visszük be szervezetünkbe az élénkítő hatású anyagot, de sokan kedvelik a kólát, az energiaitalokat vagy éppen a koffeintablettákat is. Terhesen oly sok minden más mellett azonban erre is oda kell figyelni.

Európában a felnőttek naponta átlag 200 milligramm koffeint fogyasztanak, jellemzően 100-400 mg között. Egy kávé koffeintartalma elkészítéstől függően 40-200 mg között mozog. A napi adag függ a kulturális szokásoktól is, közismert például, hogy az észak-európai országok lakói nagymértékű kávéfogyasztók. Ha szájon át fogyasztjuk, a koffein maximális hatást körülbelül 30 perc múlva fejti ki, szervezetünkből átlagosan 4 óra alatt ürül ki (a becslések 2-10 óra között változnak). A terhesség lelassítja a koffein bomlási sebességét, így általában a terhes nőkben a koffein hosszabban ideig magas szinten marad. A közismert italok mellett kis mennyiségben adalékanyagként hozzáadják vényköteles, valamint recept nélkül kapható gyógyszerekhez is (fájdalomcsillapítók, megfázás elleni szerek, fogyasztószerek, teljesítménynövelők, élénkítő tabletták).

 

Terhesség alatt lassul az anyagcsere, így lassul a koffein-lebontása is, ezért kisebb mennyiséggel érjük el ugyanazt a hatást, mint nem várandós állapotban. Ez a fő indok a terhesség során a koffeinbevitel csökkentésére - származzon az bármiféle forrásból. Bár az óvatosság nem árt, a legtöbb kutatás eredménye azt látszik alátámasztani, hogy a kismamák megihatnak naponta egy csésze kávét vagy koffeintartalmú üdítőitalt anélkül, hogy terhességüket veszélyeztetnének, vagy fokozódna a koraszülés gyakorisága. A kutatók egyetértenek abban, hogy napi legfeljebb 200 milligramm koffein nagyobb kockázat nélkül fogyasztható, tehát naponta egy csésze átlagos kávé biztosan nem veszélyes a magzatra, főleg ha sok tejjel hígítva isszuk azt meg.

 

Ennél nagyobb mennyiségű koffein bevitele a magzatban már nem kívánatos hatásokat fejthet ki, például befolyásolja a magzati szívfrekvenciát. Ráadásul a magzat éretlen szervei csak nagyon hosszú idő alatt tudják lebontani a szervezetbe jutott koffeint. A koffein megzavarja a kalcium felszívódását az édesanya szervezetében, ami szintén nagyon fontos a magzatnak. Terhesség alatt tehát különösen fontos a mértékletesség. Legyünk különösen óvatosak az első 12 hétben, mert magzatunk ebben az időszakban még sérülékenyebb, bár a koffein iránti érzékenység a 32-36. hét között a legkifejezettebb.

 

Vannak szerencsések, akiknek terhességi tüneteivel együtt "kávéundoruk" is kialakul, gyakran már a kávé illatától is erős hányingerük támad. Talán meglepő, de általában ez az amúgy sok kávét fogyasztók között gyakori, úgy véljük, hogy szervezetükben felhalmozódnak a koffein bomlástermékei. Persze előfordul, hogy egy kismama nemhogy undorodna tőle, hanem még jobban kívánja a kávét, és akár a vele együtt járó cigarettát. Ám dohányozni, akár egy szálat is szigorúan tilos terhesség alatt, hiszen tudjuk, annak számos magzati szövődménye lehet. Fontos még egyszer hangsúlyozni, hogy nem is annyira a kávé veszélyes, hanem a vele együtt elfogyasztott élvezeti szerek.

 

Ezt teszi velünk

A koffein központi idegrendszeri izgatószer, éberségfokozó és figyelemfenntartó, képes fokozni a szellemi és fizikai erőfeszítést és teljesítményt a kifáradás előtt. Segíti a vérerek összehúzódását, így enyhíti a migrén nyomását és a fejfájást, ez megmagyarázza, miért alkotórésze számos fájdalomcsillapító gyógyszernek. Segíti a gyorsabb és tisztább gondolkodást, valamint javítja az általános koordinációt is. Rendelkezik enyhe vízhajtó hatással is, ami terheseknél nemcsak kellemetlen, hanem káros is, ellazítja a hörgőket, növeli a gyomorsavtermelést (ezért gyakran fokozza a kismamáknál amúgy is meglévő gyomorégést), gyorsítja az anyagcserét (számos fogyást elősegítő készítmény is tartalmazza). A mérsékelt koffeinmennyiség fokozza a szívműködést, a légzést és az anyagcserét, emeli a vérnyomást és a testhőmérsékletet.

 

Aki terhesen sem tud lemondani a reggeli kávéról, sokat tehet azzal is magzatjáért, ha másképpen készíti el, mind eddig. Érdemes inkább az azonnal oldódót választani, mint a pörköltet, illetve rövid ideig főzni a kávét, hiszen a koffeintartalom az elkészítési mód (hosszabb főzési vagy kivonatolási idő) függvénye is.

 

Dr Lőrincz Ildikó szülész-nőgyógyász szakorvos

Forrás: Lifenetwork


Vissza az előző oldalra