Új bejelentkezési telefonszámunk: +36 70 774 7934

Szülészet-Terhesség

Készüljünk a terhességre!

Egykor védekezési lehetőségek hiányában a terhességek gyakran nem várt örömteli eseménynek számítottak. Ma, amikor számos módszerrel lehet védekezni, inkább az a kérdés: mit érdemes tenni a családalapítást megelőzően.

Ha még nincs választott nőgyógyászod, a tervezett teherbeesés előtt keress egyet. Kérdezd meg barátnőid, de akár az interneten is kereshetsz. A jó nőgyógyásznak számos ismérve van, de nemcsak szakmai kritériumoknak kell megfelelnie, fontos, hogy egy bizalommal teli orvos-páciens kapcsolat is kialakuljon.

Érdemes megnézni a szülészeti osztályt, ahol dolgozik, tájékozódni, hogy hol rendel. A terhesség végéig számtalanszor fel kell őt keresni, nagy pocakkal az sem mindegy, mennyit kell utazni.

 

Kezd egy alapos nőgyógyászati vizsgálattal!

A nőgyógyásszal közösen célszerű átgondolni a teherbeesés optimális időpontját. Persze mindenképpen fel kell hagyni a fogamzásgátló szedésével, illetve le kell vetetni a spirált. Ezután három menstruációs ciklust célszerű várni, hogy a szervezetből kiürüljenek a hormonok, a méh nyálkahártyája teljes mértékben visszaépülhessen. Alapos hüvelyvizsgálatra is szükség van, ide értve a rákszűrést is. Az esetleges hüvelyfertőzéseket kezelni kell, ezek koraszüléshez vezethetnek, illetve így elkerülhető, hogy terhesen kelljen gyógyszert szedni.

 

Érdemes már fogantatás előtt folsavat szedni

Már terhesség előtt célszerű az úgynevezett terhes-vitamin, a folsav szedése, amely fejlődési rendellenességek megelőzése miatt szükséges. Beszéld meg nőgyógyászoddal, milyen készítményt javasol.

Természetes folsavforrás a máj, különösen a csirkemáj, a zöld leveles növények, különösen a spenót, a lencse, csicseriborsó, szárazbab, a spárga, a dió, a mogyoró és az élesztő. Kisebb mértékben a kelbimbó, narancs, paradicsomlé és a brokkoli is tartalmaz folsavat.

 

Jegyezd fel menstruációd kezdetét! 

Figyelj jobban oda menstruációs ciklusodra! A teherbeesés egyik első jele a menstruáció késése, fontos annak pontos időpontjával tisztában lenni. Ráadásul nőgyógyászod az utolsó menstruáció időpontjára rá fog kérdezni, hiszen abból számolja ki terhessége korát és a szülés várható időpontját is.

 

Voltál rubeolás?

A nőgyógyász mellett más szakemberek tudása is fontos az optimális terhesség kialakításában. A rubeola (azaz rózsahimlő) valamint a varicella (bárányhimlő) vírusa például súlyosan károsíthatja a magzatot, amennyiben az anya a terhesség alatt fertőződik ezekkel a vírusokkal. Egyszerű vérvizsgálattal azonban ellenőrizhető, hogy a kismama védett-e a fertőzésektől, ebben segíthet az infektológus. Amennyiben nem, bizonyos betegségek megelőzése érdekében védőoltást célszerű beadatni.

 

Nem szerencsés terhesen fogorvoshoz járni

Fogorvost is érdemes felkeresni a terhesség előtt. Egyfelől így várandós állapotban elkerülhető a fogászati beavatkozással járó stresszhatás és fájdalomcsillapítók, másfelől bizonyos fel nem ismert fogbetegségek megemelik a koraszülési kockázatot.

 

Igazíttasd állandó gyógyszereidet a várandóssághoz!

Aki magas vérnyomással, epilepsziával, cukorbetegséggel vagy egyéb krónikus betegséggel küzd, mindenképpen keresse fel a betegséget gondozó orvost, háziorvost, sok esetben ugyanis szükséges a gyógyszerek átállítása, más gyógyszerek választása, esetleg a gyógyszerek számának csökkentése, dózisok növelése.

Ritka esetekben olyan szülészeti ellátásra is szükség lehet, amely csak bizonyos centrumokban érhető el, például inzulinnal kezelt cukorbetegnek célszerű olyan szülészt választania, akinek van ilyen irányú tapasztalata illetve rendelkezik diabetológiai háttérrel is

 

Életmódváltás mihamarabb

Ha eddig nem is, mostantól mindenképpen érdemes egészségesebben élned - nemcsak magadért, születendő gyermeked miatt is. Hagyj fel a felesleges gyógyszerek szedésével. Ne dohányozz, kerüld az alkoholfogyasztást. A káros anyagok hónapokig az édesanya szervezetében maradnak, így mindenképpen szükséges jóval a tervezett fogantatás előtt felhagyni ezekkel a rossz szokásokkal.

A terhesség alatti alkoholfogyasztás a magzatban számos különböző fizikai, idegrendszeri és mentális hatást eredményezhet, a következmények súlyosak lehetnek. A nőknél a dohányzás kapcsolatba hozható a meddőséggel, vetélésekkel és a méhen kívüli terhességekkel.

 

Amit eszel, az lesztek

A táplálkozást is célszerű optimalizálni. Egyél többször kevesebbet, 5-6 alkalommal naponta, ez egyensúlyban tartja a vércukorszintet. Fogyassz teljes kiőrlésű termékeket, ezek a magasabb ásványi anyag tartalmon túl segítenek a székrekedés megelőzésében is. Több fehérjét és kalciumban gazdag élelmiszert válassz a szokásosnál, ilyenek például a tej és tejtermékek.

Igyekezz minél több telítetlen zsírsavat fogyasztani, ezeknek különösen nagy jelentőségük van a magzat agyfejlődése szempontjából. A zöldség és gyümölcsfogyasztás nemcsak a közérzetnek tesz jót, de a szervezet vitamintartalmát is növeli. Kerüld a drasztikus fogyókúrát! Mind a kórosan alacsony testsúly, mind a túlsúly kedvezőtlenül befolyásolhatja a teherbeesést és a terhesség kiviselését is.

 

Élj felszabadult házaséletet!

Ne a naptárat figyeld, még akkor sem, ha ismert, hogy középidőben nagyobb eséllyel történik megtermékenyülés, az ezzel járó feszültség, a spontaneitás hiánya ugyanis párod kedvét szegheti. Fontos, hogy párod veled együtt készüljön a szülői szerepre, együtt könnyebb lemondani a dohányzásról, az esti poharazgatásokról. Arról nem beszélve, hogy együtt, testi-lelki harmóniában szép várni a kis trónörököst.

 

 

dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász szakorvos

Forrás: Lifenetwork


Vissza az előző oldalra