Új bejelentkezési telefonszámunk: +36 70 774 7934

Szülészet-Terhesség

Házasélet szülés után

A szülést követő hónapok szexuális téren a párkapcsolatnak nem a legaktívabb és legfrenetikusabb időszaka.

Szülést követően hat hétig a nőgyógyászok a házasélet mellőzését javasolják. Ennek oka egyrészt a fertőzések megelőzése, másrészt pedig az, hogy az édesanyának ennyi időre szüksége van a regenerálódáshoz. Komplikációmentes esetben a hat hetes kontroll után már nincs egészségügyi akadálya az együttlétnek. A szülést követő hónapok azonban igen nagy valószínűség szerint nem a házaspárok legaktívabb és legfantasztikusabb időszaka lesz szexuális téren.

 

Érdemes beszerezni síkosítót

Hüvelyi szülést követő első szeretkezésnél talán a legfontosabb, hogy ne életünk legjobb aktusára számítsunk. A hölgyeknek sok-sok türelemre, gyöngédségre és időre van szükségük, mire a szülés élményeit feledve ismételten élvezetessé válik nemi életük. Erről részben a hormonok is tehetnek, hiszen a tejtermelés miatt szervezetüknek ilyenkor egészen más hormonokra van szüksége. A szoptatás alatt nincs menstruáció sem, és sokkal kisebb a testnedv-termelődés is. Az élvezetek fokozására, de néha akár a fájdalom csökkentésére is rengeteg síkosító alkalmazása javasolt. Császármetszéssel történt szülés után a hüvely anatómiája nem változik, de a hormonok így sincsenek a megfelelő szinten a legfrenetikusabb szexuális együttléthez. A hüvely szárazság miatt ilyenkor is érzékeny, így síkosítóra ebben az esetben is legyen gondunk.

 

A baba mellett kevés energiánk marad a házaséletre

De bárhogy is szültünk, a gyermek körüli teendők hihetetlen energiákat kötnek le. Mindig fáradtak, kialvatlanok leszünk, ahogy barátnőm szokta mondani: "a gyerek összességében sokat alszik, részleteiben mégis sokkal kevesebbet, mint azt egy egészséges, kialvatlan felnőtt szeretné." Beszéljük meg gondjainkat bátran párunkkal, ha megértéssel és türelemmel találkozunk mindkettőnknek könnyebb lesz. Sőt, ne legyünk szégyellősek, nyugodtan forduljunk a szülést követő házasélet problémájával nőgyógyászukhoz is, legyünk bátrak és őszinték, hogy a szakember tényleg segíteni tudjon. Személyes tapasztalatom, hogy a nők csak nagyon ritkán mernek ilyen irányú kérdéseket feltenni a rendeléseken. Pedig szinte biztos, hogy van segítség a problémákra.

 

Védekezés a gyerekágyban

A védekezés ebben az időszakban kiemelkedően fontos, hiszen a havi ciklus elmaradásával a nő nem kap visszajelzést szervezetétől. Sokan hiszik, hogy önmagában az, hogy a szoptatás időszakában általában nincs menstruáció, elég védelmet nyújt a következő gyermek ellen. Kivételes esetben azonban még az is elfordulhat, hogy a szülés után az első érett petesejt azonnal megtermékenyül, tehát egy ideig a szoptatás miatt, majd azt követően már a teherbeesés miatt nem jelentkezik a havivérzés. Bármennyire is véd tehát a szoptatás a teherbeeséstől, ha nem kívánunk azonnal ismét várandósak lenni, ilyenkor is fontos a biztonságos védekezés. Általánosságban elmondható, hogy a következő teherbeeséssel érdemes legalább egy évet várni, hogy a kismama szervezete töltekezzen, hormonrendszere visszatérjen a "régi kerékvágásba". Több módon lehet védekezni szoptatás alatt is: óvszer, spirál, helyileg ható készítmények, fogamzásgátló tabletták - a szakemberek általában ebben a sorrendben ajánlják őket. Az óvszer előnye ilyenkor, hogy ha eleve sikosítottat választunk, segít a hüvely nedvességhiányának pótlásában. Továbbá nem avatkozik be hormonrendszerünkbe, és nincsenek benne káros anyagok, melyek az anyatejjel kiválasztódnának. A spirál is kiváló módszer, hiszen az első szülést követően már alkalmazható. Felhelyezésére már akár a hat hetes kontroll alkalmából is sor kerülhet. Káros anyagok az anyatejbe a spirálból sem jutnak. Alkalmazása akkor a legcélszerűbb, ha a pár rövid időn belül nem tervez újabb gyereket. A helyi készítmények sajnos nem elég hatékonyak, ám a szoptatás nyújtotta védelemmel együtt általában bevált módszerek a szülés utáni első hónapokban.

 

Fogamzásgátló tabletták: szedjem, ne szedjem?

Természetesen azokban, akik korábban fogamzásgátlót szedtek, felmerül a kérdés, hogy nem szedhetnének-e fogamzásgátlót továbbra is. Létezik szoptatás alatt is szedhető fogamzásgátló tabletta, ám ez csak progeszteron hormont tartalmaz, a szokásos tablettákban megtalálható ösztrogént viszont nem. A másik különbség az, hogy ezt a típusú tablettát folyamatosan kell szedni, nem szabad szünetet tartani szedésében. Ma a legtöbb gyermekorvos azt javasolja, hogy a csecsemő hat hónapos koráig kizárólag anyatejet kapjon. Amennyiben az édesanya is partner hozzá, magam is csak ezt követően írom fel a fogamzásgátló tablettát. A szoptatás nem zárja ki ezeket a gyógyszereket.

 

Megoldás lehet a művi meddővé tétel is

Azoknak a kismamáknak, akik a későbbiekben már nem terveznek több gyereket és a törvényi feltételeknek is eleget tesznek (elmúltak 35 évesek vagy legalább három gyermekük van) alternatíva a művi meddővé tétel is, amely nagyon biztonságos módszer. Az egyetlen probléma vele az, hogy vissza nem fordítható, életre szóló mesterséges meddőséghez vezet - nem biztos, hogy egy ilyen döntést éppen a gyermekünk születését követő hónapokban kell meghozni.

 

Dr. Lőrincz Ildikó, szülész-nőgyógyász szakorvos

Forrás: Lifenetwork


Vissza az előző oldalra